En tjeneste levert av Studieweb.no

Hvordan kan du lykkes som student?

Det å tre inn i studentlivet kan være en overgang for de fleste. Som student har du 100 % ansvar for egen utdannelse. Det stilles strengere krav til deg, og forventningene og kravene blir høyere og høyere for hvert semester. Begynnelsen av livet som student er spennende. Det er et helt nytt kapittel i livet hvor du har mye å se frem til, men det er også en tøff overgang som kan føles litt utrygg og falmende.

  • Det er mye å bryne seg på i starten, forteller Rania Maktabi. Maktabi er statsviter med en doktorgrad fra universitetet i Oslo, og hun jobber som førsteamanuensis ved høgskolen i Østfold. – Det er en lærdom i seg selv å bli selvstendig og ansvarlig for sitt eget liv. Å stå på egne ben er både tøft og krevende, og det tar tid å finne en balanse mellom det å leve og det å studere.

Hvordan finner du balansen mellom å leve og studere, hvordan takler du overgangen? Her får du gode tips og råd slik at du kan lykkes som student.

Motivasjon og «attitude»

Før studietilværelsen begynner må du på forhånd ha en god forståelse for at det er noe helt nytt å være student. Motivasjonen må være på plass slik at du klarer å jobbe deg gjennom den tunge overgangsfasen og komme til det stadiet hvor det å studere er gøy.

  • Motivasjon og riktig attitude er helt essensielt for at du skal kunne lykkes med studiene. Har du den rette innstillingen klarer du å jobbe deg gjennom den første kneika. Å lese og forstå akademiske tekster er en treningssak, men når du først har knekt koden blir det mye bedre, forklarer Sondre Lindahl. Lindahl er førsteamanuensis ved høgskolen i Østfold og han har en doktorgrad i fred – og konfliktstudier fra University of Otago.

Maktabi er enig med Lindahl og utyper at det er viktig å følge hjertet sitt når du skal velge studieretning. – Skal motivasjonen hjelpe må du studere noe du liker og har valgt selv.

Førsteamanuensis Rania Maktabi

Les, les, les!

Både Maktabi og Lindahl legger stor vekt på at det er viktig å lese pensum jevnt fra starten av. Akademisk lesing er en kode å knekke for mange, og i starten kan det virke håpløst å lese gjennom enorme mengder med pensum til hver forelesning. Det nytter ikke bare å lese, du må også forstå det du leser. Du er tross alt en student som skal tilegne deg kunnskap.

  • Knytt det du leser i pensum til faktiske ting i virkeligheten som du har kjennskap til, råder Lindahl. – Du må følge med på hva som skjer ute i virkeligheten ellers blir alt bare upersonlig teori, men klarer du å koble teori med virkelighet og omvendt vil faget komme veldig lett.

Maktabi legger også vekt på at man ikke skal gi opp, og at selv om det i starten virker uoverkommelig skal du ikke la deg lure av lettvinte løsninger. – Det tar tid å lære seg å lese, men er du dedikert og leser jevnt vil det lønne seg. Det blir lettere, oppmuntrer Maktabi og legger til at du som student ikke skal være redd for å spørre om hjelp, og heller ikke være redd for å prøve noe nytt.