En tjeneste levert av Studieweb.no

Så enkelt sparer du penger når du skal handle mat

Flere og flere kostholdseksperter er bekymret for at studenter nedprioriterer å bruke penger på å handle mat. Mange studenter oppgir at de synes kjøtt, frukt og grønnsaker er dyrt og at de heller ikke vil lage middager alene. Ferdigpizzaer og nudler har derfor blitt et standard måltid for mange studenter.

Sunn og næringsrik mat er kroppens byggeklosser, og nedprioriterer du mat som gir kroppen de riktige næringsstoffene vil dette påvirke helsen din negativt. For studenter som skal takle en hektisk studiehverdag er det helt essensielt å opprettholde en god helse. Derfor er det bekymringsfullt at så mange studenter tyr til enkle og usunne løsninger.

Sunn mat trenger ikke å ødelegge studentbudsjettet ditt, og det finnes mange flotte ordninger som gjør at du kan spise variert og sunt, selv på et begrenset budsjett.

Appene som gir deg skreddersydde tilbud

En rekke matvarekjeder har opprettet rabattprogrammer hvor de tilbyr sine kundemedlemmer skreddersydde tilbud, kuponger og bonuspoeng. Er du student er det mye å spare på å bli medlem.

Coop-appen tilbyr sine medlemmer hele 11 % medlemsbonus hver gang du handler fersk frukt og grønnsaker, i tillegg får du 20 % medlemsbonus på alle økologiske produktene fra Änglamark. Du må riktignok betale en liten engangssum for å kunne bli medlem i Coop, men til gjengjeld får du et kjøpeutbytte hvert eneste år, i tillegg til medlemsfordeler. Du får minimum 1 % kjøpeutbytte på alt du handler i butikken, og hvis du er nøye med å registrere appen hver gang du handler gir kjøpeutbytte deg fort en betydelig sum. Summen av kjøpeutbyttet kan du la stå på medlemskontoen din slik at du i tillegg sparer opp renter, eller du kan ta ut pengene.

Et Coop-medlemskap gir deg ekstra fordeler gjennom verdikuponger. Du får skreddersydde verdikuponger som gir deg avslag på de varene du kjøper mest, noen ganger får du også matvarer helt gratis. I en test utført av Nettavisen i 2017 kom Coop-appen seirende ut og er altså den appen som gir medlemmene sine den største prisreduksjonen.

Gjennom Kiwi kan du bli Trumf-medlem. Kiwi har gang på gang blitt kåret som den billigste butikkjeden, men er du i tillegg medlem får du 15 % bonus på frukt og grønnsaker og 1 % bonus på alle andre varer du handler. Rema 1000 tilbyr kundene sine Æ-appen som også gir deg skreddersydde verdikuponger på de matvarene du handler mest, og inntil 10 % bonus på frukt og grønnsaker.

Alle disse mat-appene gir deg gode bonuser og fordeler, spesielt når du handler frukt og grønnsaker. Selv som student trenger du ikke å være beskjeden på sunne og helsefrembringende matvaner. Velger du å bli medlem i den butikken du handler mest i kan du spare inn tusenlapper på sunn og god mat.

Skaff deg ekstra rabatter når du handler

 I tillegg til å få bonuspoeng gjennom mat-appene kan du gjøre ekstra kupp ved å velge matvarer med nedsatt holdbarhet. For å redusere matsvinnet reduserer matbutikkene prisen på alt fra kjøtt, pålegg og meieriprodukter som overskrider utløpsdatoen om et par dager, eller som går ut samme dag som du kjøper varen. På Coop kan du spare inntil 40 % ved å holde utkikk etter nedsatt pris-merket. Her er det mye penger å spare, og har du tilgang på en fryser kan hamstre inn og fryse det ned slik at du har til flere måltider.

Holdbart.no er en nettbutikk med noen fysiske butikker rundt i Norge med et helt nytt konsept. Denne nettbutikken selger kun varer med kort holdbarhet eller som har gått ut på dato til en veldig lav pris. Du finner alt fra tørrvarer, hygieneartikler, bakevarer og kjølevarer. Utvalget varierer også, så det er alltid gode muligheter for å gjøre gode kupp på matvarene du forbruker mest.

Velg billigmerkene

Sunt er ikke ensbetydende med dyrt, og du kan spise både sunt og billig ved å velge butikkenes billigmerker. Coop, for eksempel, har sin egen serie hvor du får matproduktene litt billigere enn tilsvarende andre matprodukter. I tillegg har Coop også lavprismerket X-tra som er det aller billigste alternativet på kjøttvarer, pålegg, meieriprodukter og tørrvarer.

First Price er et annet billigmerke som gir deg hverdagsprodukter til lavest mulig pris. For eksempel kan du få 1 kg poteter til rundt 10 kroner. Billigere blir det ikke. Du kan være trygg på at lavprismerkede matvarer også tilfredsstiller visse kvalitetskrav. First Price har for eksempel vunnet en rekke produkttester i media.

Ser du etter billigmerkene neste gang du er ute og handler kan du spise så mye frukt, grønt og grove kornprodukter du bare orker uten å måtte bekymre deg for et begrenset budsjett. Er du i tillegg nøye med å ta vare på matrester kan du lage mange middager ut av helt grunnleggende matvarer.

Følger du disse tipsene slipper du å måtte gå sulten gjennom studenttiden!