En tjeneste levert av Studieweb.no

Spar penger på å kjøpe og selge brukte pensumbøker

Innkjøp av nye pensumbøker gjør et stort innhogg i studentøkonomien ved hver semesterstart. Selv om de fleste bokhandlerne som drives av studentorganisasjoner med tilknytting til skolene, tilbyr rabatter og pakkeordninger, er det likevel snakk om 400-600 kr per pensumbok. Det er ikke unormalt å bruke opp mot 2000-3000 kr (om ikke mer) på pensumbøker til hvert fag. I tillegg kommer utgifter til skrivesaker, skrivebøker og eventuelle ekstramaterialer fra foreleseren.

Pensumbøker kommer ingen studenter unna, men med dette geniale tipset kan du halvere utgiftene du vanligvis ville ha brukt på helt nye pensumbøker. Tipset er: kjøp bøkene brukt!

Brukt er like bra som nytt

Ved slutten av hvert semester er det mange studenter som legger ut de tidligere pensumbøkene sine til salgs. Bøkene blir ofte solgt til halvparten eller mindre av prisen de kostet som nye, og her er det altså mange penger å spare! Istedenfor å måtte bruke, for eksempel, 4000 kr på nye bøker kan du heller bruke 1000-2000 kr på brukte bøker.

De fleste forelesere anbefaler også studentene å kjøpe pensumbøkene brukt. Det er sjeldent pensumlistene for et fag endres voldsomt fra studieår til studieår, og skulle det bli gjort noen endringer er det ofte bare snakk om en til to nye bøker.

Noen ganger blir pensumbøkene oppdatert av forfatteren, og de blir gitt ut på nytt igjen med mer dagsaktuelt innhold. Kan du da allikevel kjøpe en tidligere utgave av boken brukt? Svaret er ja. Vanligvis er det snakk om kun små endringer. Kanskje forfatteren bare har lagt inn noen nye grafer, eller gjort plass til noen nye teorier. Skulle det være tilfellet kan du spørre en medstudent med en oppdatert versjon av pensumboken, om du bare kan sjekke hvilke endringer det er snakk om. Den nye utgaven av pensumboken har som regel det samme hovedinnholdet som tidligere utgaver, men er du usikker kan du rådføre deg med foreleseren din.

Finn de brukte bøkene på nett

Finn.no er en velkjent nettside som selger alt mulig brukt, men det finnes også flere andre nettsider som spesialiserer seg på å selge brukte bøker. Bookis er blitt et populært alternativ hvor du kan selge og kjøpe bøker, og de har en helt egen kategori bare for studenter.

Det første du gjør er å registrere deg på Bookis sin side. Når du har opprettet en konto kan du begynne å søke etter pensumbøkene du vil ha. Finner du den aktuelle pensumboken brukt og til salgs kan du gå inn på selgerens side. Der har selgeren oppgitt hvilken pris han eller hun vil ha for boken, og i hvilken tilstand boken er i. Hvis du synes at pensumboken er i en akseptabel tilstand i forhold til pris, kan du legge inn en forespørsel om å få kjøpe boken. Vanligvis får du svar med en gang, men du skal få svar før det har gått en uke.

Hvis selgeren aksepterer forespørselen din, velger du fraktmetode og betaler for boken. Hvis selgeren bor i nærheten kan du velge å hente boken selv, men bor selgeren et stykke unna kan du velge å få boken levert rett hjem til deg. Da legger selgeren pensumboken i sin egen postkasse til avtalt tid, boken blir hentet og levert til deg uten at du må gjøre noe annet enn å betale litt ekstra for frakten.

Det finnes flere andre nettsider hvor du kan finne brukte bøker til en god pris, men du bør kun benytte deg av nettsider som er anerkjente og anbefalte. Andre gode tips er å sjekke skolens oppslagstavle, snakke med de ansatte i bokhandelen for å høre om de har noen ordninger for kjøp og salg av bruktbøker, eller sjekke skolegrupper på Facebook.

Selg pensumbøkene dine videre

Etter at du er ferdig med semestret ditt kan du velge å selge pensumbøkene dine videre til nye studenter som vil ha god nytte og glede av dem. Da vil du jo også få tilbake en del av pengene du brukte på å kjøpe bøkene. Det blir en vinn-vinn situasjon for alle studenter.

Skal du selge pensumbøkene videre kan du gå fram på samme måte som da du kjøpte dem. Du finner en nettside hvor du ønsker å selge bøkene dine, eller du kan selge dem via grupper på Facebook og/eller legge ut et informasjonsnotat på skolen din. Bare husk å sjekke hvilke regler som gjelder for bruk av oppslagstavlen først. Hvilken pris du kan ta for pensumbøkene avhenger av hva de kostet da du kjøpte dem, og hvor godt du har tatt vare på dem.

Kjøp og salg av brukte pensumbøker er en flott løsning for studenter som ønsker å redusere utgiftene de bruker på skolebøker. Det er virkelig mye penger å spare ved å velge brukt, og da får du også mer å rutte med som student.